История на Виното

Историята не е учебник, нито книга…тя е завещание на един цял народ, от което всеки ден ние черпим знание и вдъхновение. Когато става дума за историята на виното, ако тя бе книга щеше да ни отнеме дълго време да я прочетем цялата. Виното има своите корени в България още от времето на траките, а може би още преди това. Тази напитка, която нашите предци са наричали „божествена“ днес е широко разпространена у нас, но и по целия свят.

Разположено в сърцето на Розовата долина, Шато Копса е не просто величествен замък, а място, на което всеки може да се докосне до тази история.

Виното е една от най-старите напитки, позната на човечеството от хиляди години. То заема важна роля в българската история и бит и едва ли има българин, който поне веднъж да не е опитал поне глътка винце. Но как стига виното до България и как се заражда любовта ни към тази сакрална напитка? Нека видим историята на виното в нашата прекрасна страна и нейната безкрайна културна ценност за всеки един от нас.

Виното през Античността

Смята се, че историята на виното през Античността започва още около 1 100 г. пр.Хр., когато финикийците се заселват по средиземноморските земи. Открити са множество папируси, рисунки, и дори надгробни плочи, изобразяващи античния човек с чаша вино в ръка.

Поезията на античната Елада също ни потапя в приказния свят на виното. През Античността, божествената напитка достига и до земите на днешна Франция, Италия и Испания, държави които се превръщат в истинската му родина.

Винопроизводството в Римската империя е изключително добре развито и около 1 000 г. пр.Хр. Помпей се превръща в може би най-важния център за търговия с вино.

През годините са открити различни глинени амфори, които римляните, подобно на гърците, са използвали за отлежаване на виното.

Виното през Средновековието

Падането на Римската империя се отразява зле на винопроизводството. По това време много мирни граждани тръгват на поход като рицари-кръстоносци, завещавайки лозята си и земите си на католическата църква. Така, тя се превръща в най-големия собственик на лозя в цяла Европа по време на Средновековието и благодарение на нея и на монасите виното оцелява през този труден период.

Именно през Средновековието се появяват мерките и правилата, които полагат основите на винарството и лозарството днес.

Така добре познатата ни винена дегустация, също се появява в средните векове, когато хора от цяла Европа се стичат на панаирите в Шампан и Фландрия за да се насладят на новопоявилите се различните сортове вина. През 1224 г. е организирана и първата международна винена дегустация „Битката на вината“, в която участват повече от 70 претендента от различни държави като Германия, Испания и Франция.

Виното днес

До XVII век виното се пие не толкова заради вкуса му, а заради лечебните му свойства. Започва се масово производство на концентрати от евтино бяло вино, тъй като холандци откриват дестилацията.

Виното днес отдавна не се съхранява в амфори, а в бъчви и бива пренасяно в керамични, глинени и дори кожени кани. С въвеждането на стъкларството, става ясно, че стъклената бутилка съхранява виното по-дълго отколкото дървената бъчва, затова се появяват и множество евтини стъклени шишета.

На бял свят се появяват многобройни сортове вина, които днес са класически, а през XIX век търговията с вино отново е в разцвета си.

След първата световна война, обаче, следва сух режим, който поставя много правила свързани с винопроизводството и категоризацията и контрола на географския произход на виното. Именно от този период произлизат и повечето от винените закони в различните страни през XXI век.

История на винотоИсторията на виното в България

Историята на виното в България започва много отдавна. Доказателствата за винопроизводство по нашите земи датират от преди повече от 5000 години. По това време, земите ни са обитавани от древните траки, които са смятани са основоположниците на лозарството и винарството.

Първите лози са пренесени от Близкия и Средния Изток, а виното произведено от тях е било толкова ароматно и силно, че съвсем скоро се прочува по целия свят. Според траките, виното е божествена напитка, чийто упояващ ефект помага на жреците да контактуват с боговете.

Централно място в културата на траките заемат бог Дионис, богът на плодородието, виното и веселието, и Дионисиеви празници. По време на тези празници са се извършвали различни ритуали изпълнени с древни танци и разбира се много вино. Днес, в България има открити немалко тракийски съкровища, повечето от които представляват сребърни и златни сервизи за вино.

Лозарските и винарските традиции не спират след създаването на българската държава. Макар и след покръстването култът към бог Дионис да е отстъпил място на този към Свети Трифон, и до ден днешен българите с гордост продължаваме наследството на траките и влагаме сърце, душа и много любов в изкуството на винопроизводството.

Виното в Шато Копса

Шато Копса е винарна с дълбоки корени, която всеки ден се стреми да покаже **любовта си към изкуството и виното**. Ако и Вие сте любител на виното, заповядайте при нас за да се насладите на неповторима разходка с файтон или каруца из нашите ароматни лозя, вкусна винена дегустация на нашите специални вина, гурме вечеря или релаксиращ урок по рисуване съпроводен с чаша сладко вино. Не пропускайте и да нощувате в нашия замък, където сме Ви подготвили артистични бутикови стаи носещи името на нашите винени сортове- Мерло, Мискет, Каберне, Шардоне и Мускат.