ЧАШИ ЗА ВИНО: КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИТЕ?

Някога чудили ли сте се защо има толкова голям избор от чаши за вино на пазара. За някои от Вас, може би, съществуват не повече от три вида, но истината е съвсем друга.

Науката е доказала, че формата и дебелината на чашата определя как виното ще бъде усетено и затова е много важно, ако сте любител, да знаете кое вино, в каква чаша се сервира. Така разбира се, не само ще обогатите собствените си знания, но и ще впечатлите гостите и приятелите си. В случай, че искате и да демонстрирате своите богати умения, Ви предлагаме да прочетете също нашата статия на тема дегустация на вино. Сега нека разделим чашите на три категории – чаши за бели вина, такива за червени вина, а също и за пенливи вина, и разгледаме различните подтипове.

ЧАШИ ЗА БЯЛО ВИНО

Белите вина се сервират в по-малки чаши, но все пак достатъчно големи да съберат течността. Обикновено, чашите за бяло вино имат леко заострен връх, което позволява на вкуса да бъде усетен по-силно. Тук, големината на чашата е от най-голямо значение, защото заради по-малкия им размер, ароматите биват запазени, поддържа се по-ниска температура и киселинността е по-силно изразена.

Друг тип чаши за бяло вино, или по-точно чаши за млади вина или розета, са чашите тип „лале“. Те са издължени и по този начин запазват аромата по-дълго, така че вкусът да бъде усетен още при първата глътка. Освен това, изглеждат изключително стилно и биха били перфектното допълнение към кухненските ви пособия.

ЧАШИ ЗА ЧЕРВЕНО ВИНО

Стандартната чаша за червено вино, или още чашата за Бордо, също е с форма на „лале“, но по-висока и по-широка, което прави течността по-обемна. Целта на по-големите чаши е да увеличат усещането на ароматите, но да намалят аромата на етанол както и да омекотят вкуса на виното чрез по-широк отвор в края на чашата. Те са подходящи за по-стари и отлежали вина, които имат нужда от декантиране (процесът на контакт на виното с кислорода).

Друг тип са чашите за бургундско вино или вино тип „Пино Ноар“. Те са подходящи за вина с по-висока киселинност. Формата отново е тип „лале“, но са по-малки и по-обли, което позволява спокойно завъртане на чашата преди дегустация, за да може ароматът на виното да се разкрие напълно.

ЧАШИ ЗА ПЕНЛИВО ВИНО

Класическата чаша пенливо вино, или шампанско, е висока и тънка. Това осигурява малка площ на напитката, което помага за задържането на въглероден диоксид (мехурчетата във всяка една газирана напитка). Това е особено важно за пенливото вино, защото балончетата са самият носител на аромата и по този начин по- силно можете да усетите самото вино.

Тези чаши могат да бъдат напълнени до ръба с течност, за разлика от чашите за бяло и червено вино. Също така, доста лесно бихте определили качеството на пенливото вино само като погледнете мехурчетата, които се образуват в чашата. Наблюдавайте тяхната равномерност и продължителност на отделяне. Доста често, производителите на чаши за шампанско имат интересен подход. Те правят вътрешната част на чашата малко по-грапава. По този начин мехурчетата се издигат по-равномерно до повърхността на шампанското.

ЧАШИ ЗА РОЗЕ

Или обичаш розе, или го мразиш. Виното с розови нюанси избухна в популярност в САЩ, Италия и много други страни през последните години и се превърна във вдъхновение за хиляди снимки в Instagram. Стъкло за розовото вино трябва да има форма на диамант, фасада, която помага да се увеличи скоростта на изпаряване на алкохола, като по този начин усилва ароматите.

Ако Вие сте просто любител или интересът Ви към вина е пламнал съвсем наскоро, не се страхувайте да експериментирате. Не е нужно да имате безброй видове чаши. Пробвайте. Вижте кое вино, в коя чаша ще Ви хареса повече. Разбира се, придържайте се към основите, но не забравяйте, че малко въображение, никога не е излишно!