ТОП 7 ДЕСТИНАЦИИ ЗА ВИНЕН ТУРИЗЪМ В СВЕТА

ВИНЕН ТУРИЗЪМ ЗА ЦЕНИТЕЛИ

Виненият туризъм е невероятно преживяване и ако никога не сте били в лозарска държава с дълбока история във винопроизводството, тогава ще бъдете изумени от винарните, броят бутилки, бъчви, ароматите, температурите и лозята, които се ширият, докъде окото може да види. Виното и винопроизводството имат дълга история, дълбоко свързана с историческата земя и хората, участващи в нейното производство, и кой не обича добре разказана история? Време е да ви разкажем малко за историята на виното по различните крайща на света и как можете да пътувате, пиете вино и да се наслаждавате на живота чрез винен туризъм.

С над 70 страни производители на вино по целия свят и безброй подрегиони и наименования, изборът за винен туризъм в чужбина и България, може да бъде сложен. За да създадем най-добрия списък с дестинации за вино по света, анализирахме тенденциите и развитието на туризма в световен мащаб. Изминаването на крачка от утъпканата пътека разкрива скрити скъпоценни камъни и възможност за създаване на истории, предизвикващи силен интерес за винен туризъм в България и чужбина.

При добре отдадена възможност не се колебайте, опаковайте куфар и не забравяйте да оставите достатъчно място, за да върнете любимите си бутилки. Ето 7-те дестинации за винени пътувания, които тази година трябва да бъдат на вашия радар.

  • Тоскана, Италия

Тоскана е може би най-известният винен регион в света и основна дестинация за винен туризъм в чужбина. Тоскана е разположена по крайбрежието в централна Италия. Столицата на региона е Флоренция, която често е отправна точка на всяко винено пътуване до района. Друг забележителен град е Сиена (красив средновековен град с известен градски площад). Районът е известен най-вече с червени вина, като Кианти (от регион Кианти), Vino Nobile di Montepulciano и др.

  • Калифорния: (Napa Valley, Sanoma Valley и други), САЩ

Калифорния е световно известна със своите вина. Калифорния произвежда близо 90 процента от цялото производство на вино в САЩ, с над 1200 винарни. Любителите на виното и винените пътувания по света пристигат в слънчева Калифорния за приятно и вълнуващо пътешествие между лозите и различните винарни, и разбира се, за да посетят Сан Франциско, национален парк Йосемити, и още много!

  • Долината на Лоара, Франция

Разположен по поречието на река Лоара, този винен регион във Франция произвежда предимно бели вина. Първите, които са засадили лозя в долината на Лоара, били римляните през I в. Сл. Хр. Франция също е една от предпочитаните дестинации за винен туризъм в чужбина.

  • Мендоса, Аржентина

Винен регион Мендоса произвежда почти две трети от цялото вино на Аржентина. Районът е разположен в източното подножие на планинската верига на Андите, което дава добър повод да се посетят и други забележителности по време на винения туризъм по света.

  • Долината на река Дуеро, Испания и Португалия

Испания е третата по големина страна за производство на вино в света. Той има няколко много различни лозаро-винарски района, а регионът на река Дуеро (или Рибера дел Дуеро) е един от тях. Река Дуеро тече от Испания до Португалия, а районът около нея е известен с гроздето си. Районът произвежда както отлични червени, така и бели вина и е дом на известната винарска изба Vega Sicilia. Известното португалско пристанищно вино се произвежда от грозде от долината Дуеро, а много винарски изби могат да бъдат намерени в град Порто, където реката достига океана. Препоръчва се пътуване по време на винения туризъм в чужбина- до португалската долина Дуеро или с кола, или с круиз през самата река, като се започне от Порто.

  • Винен регион Централен Отаго, Нова Зеландия

Най-южният район за производство на вино в света се намира в Нова Зеландия. Основният град в района е красивият Куинстаун, един от най-красивите градове в Нова Зеландия и една от най-добрите му атракции. Около 70% от всички насаждения в региона са Пино ноар и това впечатлява ценителите на винения туризъм по света.

  • Чилийска винена страна, Чили

Чили е географски дълъг и тесен и се намира от западната страна на планинската верига на Андите. Климатът на страната е доминиран от Андите на изток и тихия океан на запад. Чилийската винена страна е разделена на няколко региона, всеки от които има различни климатични условия. Можете да започнете Вашият винен туризъм по света от горещия север към по-студения юг или обратното. Ако решите да посетите винарския регион Мендоса в Аржентина, трябва да помислите да преминете от другата страна на Андите и да разгледате чилийските вина

ВИНЕН ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ

България е изключително красива страна, с дълга история във винепроизводството, която съчетава спиращи дъха пейзажи, богата история, уникален фолклор и вкусна храна и изключително вино. Красотата на винените й региони все още са малко в „тайна“. Казва се, че винопроизводството в България датира от древна Тракия. Някога земите на съвременна България са били обитавани от тракийски племена, които са вярвали, че виното е свещено и са почитали Дионис- Богът на виното. Историята на отглеждането на грозде и винопроизводството в България имат своите корени в тракийската култура, а траките са първите, които въвеждат вече хилядолетна традиция в производството на вино в България.

Тракийската долина е един от най-атрактивните винарски региони в България и беше избран като едно от 10-те най-добри дестинации винен туризъм по света през 2017 г. от списание Wine Enthusiast. Посещението на винарския регион на Тракийската долина е добра възможност да откриете местни сортове грозде, да опитате топло гостоприемство и местната кухня.

Самото преживяване на винения туризъм в България, „бягството“ до винарната предлага идилична обстановка, за да придобиете по-дълбоко разбиране и признание за виното. Има разлика в това да сте на мястото на производство и да научите историята зад виното, което прави виното по-добро.

ШАТО КОПСА

Изисканото вино и гастрономия е силата на Chateau Copsa. Бутиковият хотел се намира точно до Тракийската долина, в малък регион, известен със своите рози и тракийски гробници. Вината са отлични примери за вино от Долината на розите. Районът около винарната предлага изобилие от дейности. Освен отличен избор за винен туризъм в България може да се възползвате и от близостта до долината на розите и да посетите розовите плантации. Шато Копса е едни от най-предпочитаните места за винен туризъм в България. Със само пет бутикови стаи в Шато Копса и четири в Мезон Копса, хотелът дава усет за уют и хармония. Ресторантите “Ла Кав” и “Зеланос” са известни с качеството на храна и превъзходно обслужване, което се харесва на любителите на виното и храната.

Страхотната  дестинация за винен туризъм започва с превъзходни вина, но отвъд дегустациите в избата, превъзходната дестинация за вино също се нуждае от зрелищна природа, храна и атракции. Заповядайте в замъка на Розовата Долина и разбрете тайната на хубавото тракийско вино, направено чрез модерна технология.

Очакваме ви!