Chateau-Copsa-Copsa.bg-blog (3)

ГРОЗДОБЕР В БЪЛГАРИЯ: ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ.

Септември е време за прибиране на реколтата в българската винарска страна. Есенните цветове на лозите и дърветата са красиви, а лозята и гроздето всеки ден са все по готови за големия ден. Червените, жълтите и оранжевите нюанси  на есента допринасят към картината на празника на винопрозводителите и почитателите на виното. Винарните са оживени и заети с грозде бране и правене на вино. Септември реколтата е уникална по рода си. Сезонът на лозята се отбелязва със забавни дейности като тропане на грозде, дегустация на вино, фолклорни танци и още много.

ГРОЗДОБЕР В БЪЛГАРИЯ: ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ.

Безспорно гроздоберът е един от най-вълнуващите моменти, вплитащи в себе си духът на България, трудолюбието и любовта към виното. Обичта към това, което отглеждаш и удовлетворението от затварянето на цикъла на винопроизводството. Тази традиция ви пренася в магията на винепроизводството в България, разгръщайки дългия, обсипан с много труд и грижа път на българското вино.

МАГИЯТА ЗАД ГРОЗДОБЕРA В БЪЛГАРИЯ:

Гроздоберът в България е една от най-важните стъпки в процеса на винопроизводството. По стари традиции гроздоберът е бил около Кръстовден- 14-ти Септември, но поради промени в климатичните условия може да бъде изместен с няколко дни. Времето може също да “оформи” графика на прибиране на реколтата, в зависимост от топлина, дъжд, градушка и слана, които могат да повредят гроздето и да доведат до различни болести по лозата. Освен да определят времето на прибиране на реколтата, винопроизводителите на българско вино и собствениците на лозя трябва също да определят дали да използват ръчни берачи, или механични комбайни.

Времето за прибиране на реколтата се определя предимно от зрялостта на гроздето, като се измерват нивата на захар, киселина и танин.

Гроздоберът в България най-често се извършва на ръка, като в древността тази роля са изпълнявали предимно жени, тъй като се смята, че женската ръка е по-нежна и ще запази свежестта и целостта на плода. Плодът от своя страна трябвало да бъде добре узрял, за да се откъсне, защото ако се откъсне незрял, годината щяла да бъде кисела. Традиционно при гроздобера в България се използвали специални дървени корита, в които се изсипвала събраната реколта, наречени шарапан.

ЧЕРВЕН МИСКЕТ : „БЪЛГАРСКАТА МИСТИКА“ 

Във винопроизводството имаш свободата да вземеш решение какво вино да произведеш, според сортовете грозде, които природата и трудът ти е дал. Като един от най-предпочитаните и вкусни сортове българско вино е Червеният мискет.

Червеният мискет се отглежда в различни краища на страната, като спада към по-къснозреещите сортове. Най-крупни масиви се срещат около Карлово, Варна и Сунгурларе. Наричан е още „синя теменуга“, “ромащина“, „търнова“ и пр. Зърната са немного големи, обли, притежаващи сравнително дебела кожица. Съдържанието на захари в плода може да достигне и до 21%. То се ползва също и в купажни сортове с Ризлинг и Димят. Във производството на вино, Червеният Мискет се използва за получаване на бели вина, които са с балансиран и много приятен вкус. Отличават се по бистрия им сламеножълт цвят, съпроводени с ярък и завладяващ аромат. И тъй като „модата“ във виното напоследък е да се пият предимно по-леки вина, с плътен аромат и плодови нотки, Червеният Мискет е един от първенците при избора на българско вино от винопроизводителите.

Любопитни факти за българското вино:

#1 – Колко грозде е необходимо, за да се направи бутилка българско вино?

За направата на една чаша вино е необходимо еднa чепка (клъстер) грозде, която има приблизително 75- 100 гроздова зрънца (в зависимост от вида на гроздето). В бутилка българско вино от 750 мл. има приблизително пет клъстера. Една лоза произвежда приблизително 9, 10 бутилки вино.

И тук може сами да се убедите колко времеемко и трудоемко е за винопроизводителите да ни снабдят дори и с една бутилка прекрасно вино.

Разберете повече за това как се прави вино от експертите, създали бутиковите вина на Шато Копса.

#2 – Колко време отнема да се превърне гроздето във вино?

Всичко зависи от ароматния профил на виното, което правите.

1 месец – Абсолютно минимално време за бутилиране, необходимо преди всяко вино да е готово за дегустация.

3 месеца – Виното ще започне да показва някакъв характер в аромата си.

6 месеца – Препоръчително време за много бели вина и почти всички червени вина.

9+ месеца – Някои сортове вино стават все по-хубави с отлежаването си. Когато престоява аромата на виното, извеждайки пълния спектър от смели нотки за дегустация, като напълно позволява горчивината на алкохола да отшуми. Много винопроизводители обичат да „състаряват“ тъмночервени вина за продължително време.

Виното крие своите тайни. Можете да ги откриете във всяка капка от вината на винарска изба Шато Копса.

Наздраве!