ТОП 6 СЪВЕТА ЗА ПОРЪЧКА НА ВИНО В РЕСТОРАНТ

Поръчката на вина не е толкова сложна задача, когато знаете към кого да се обърнете за помощ. Сервитьорът е този, който може да ви даде най- правилния съвет при избор на тази древна напитка. Той ще бъде вашият сомелиер! Ще подбере правилното вино в комбинация с храната, която сте избрали.

Въпреки това, че винаги има на кого да се доверите, ние да сме Ви подбрали 6 съвета за избор на хубаво вино в ресторант. Със сигурност биха могли да са Ви от полза и естествено, прилагайки ги ще направите изключително добро впечатление на компанията, с която сте излезли.

 

СЪВЕТ 1 – ОТКРИЙТЕ ВАШИЯ ВИНЕН СЪВЕТНИК

Една от най-големите грешки, които хората правят, когато посещават ресторант е да не се доверяват на сервитьора. Той може да Ви бъде полезен– не забравяйте! Той е човекът, който познава в детайли храната в менюто на ресторанта и с кое от вината би било подходящо да се комбинира. Оставете го да влезе в ролята на Вашия винен съветник и учете от него.

В повечето ресторанти във винената листа ще откриете вина, които със сигурност са подбрани старателно и в съответсвие с храната, която се предлага. Сервитьорът може да ви разкаже кратка история за виното. А ако сте решили да бъдете откриватели на нови вкусови усещания, добрият сервитьор може да превърне вашето хранене в нещо, което ще помните дълго след това.

Винарска изба Шато Копса разполага с две зали-ресторанти. Можете да почувствате нашата любов към хубавото виното и храната, както в ресторант “Ла Кав”, така и в “Зеланос”. След съвет от нашия екип относно избора ви на вино, ще останете с чувство за романтика и топлина след една прекрасна вечеря в нашите ресторанти.

СЪВЕТ 2 – СЪЧЕТАНИЕТО „ВИНО И ХРАНА“

 

Независимо дали сте получили съвет от вашия сервитьор за винената листа или не, опитайте се да съчетаете виното с храната, която сте подбрали за вечерта. А, защо не и обяд!? Ако това е невъзможно поради различни предпочитания за ястие можете да поръчате вино на чаша или няколко бутилки, които да консумирате по време на вашата вечеря. Опитайте се да комбинирате аромата, текстурата или интензитета на виното, с това на храната.

В случай, че сте се спрели на риба например, която е много леко и деликатно ястие, следователно заслужава леко и деликатно вино като Ризлинг. За тези от вас, които не са се сблъсквали с това вино, ние ще ви споделим, че това е стар бял винен сорт грозде,произхожда от местността на реките Рейн и Мозел, намираща се в Германия.

По същия начин може да изберете богато на танини, ароматно червено вино, като Шираз (познато още като Сира). То би се комбинирало много добре с ястие, в което присъства говеждо или агнешно, защото присъстват аромати на касис, боровинки, зрели черни и червени плодове, кожа, а също и аромати на какао и месо. Звучи невероятно нали!? Гарантираме, че вкусът е още по- невероятен!

Плодовото вино би могло  да се комбинира с пикантна храна, тъй като сладостта му убива пикантните черти в ястието. Убедени сме, че знаете, но нека споменем, че червеното плодово вино най- често се приготвя от малини, къпини, ягоди, касис и боровинки. Така известните бели плодови вина, пък, са продукти от ябълки и круши.

Силно дъбовите и танинови вина могат да се превърнат във лоша комбинация, когато се съчетаят с лют червен пипер или с прекалено пикантни храни. Танините изсушават вътрешността на устата ви, а пикантният вкус се подсилва. Съчетанието им с говеждо месо, десерт с черен шоколад или просто с компанията на висококачествена пура, би било райско изживяване.

Ако сте се спрели на комбинация от вино и храна с кремообразна основа, се насочете към вина с по- висока киселинност. Те убиват маслеността на ястието и придават баланс. При съчетаване на храна с този тип вина е добре да се сервират леко охладени, тогава киселинноста придава свежест и равновесие с танините.

СЪВЕТ 3 – ОПИТАЙТЕ!

 

В случай, че в ресторанта, който сте избрали за вашата вечеря имате възможността да опитате виното преди да прецените дали  е „вашето“- направете го! Имайте предвид, че процент от вината с корк са „изключени“.

Тези “изключени” бутилки или т.нар. „бутилка с тапа“ са вина, при които по корковата тапа  може да има наличие на мухъл- което придава на виното аромат подобен като на  мокър картон . В подобни случаи виното ще намали плодовите си аромати. Такъв тип вино не би струвало много. По този начин можете да се ориентирате за тези, които са с добро качество.

Никога не се отказвайте от правото си да опитате виното. Ако се чувствате несигурни, наблюдавайте вашия сервитьор. Той не би пропуснал  да помирише корковата тапа. В случай, че виното ви е дефектно не се притеснявайте да поръчате ново.

СЪВЕТ 4 – ВИНО С ВИНТОВА КАПАЧКА

 

В много ресторанти все по- често можете да откриете вина с капачка на винт. Благодарение на тази на пръв поглед обикновена практика ви се предоставя възможността да се насладите на перфектни вина и минимален шанс за „тапа“.

Как трябва да постъпим, ако ни предложат такова вино? Въпреки, че е премахната корковата тапа е възможно виното да има други неизправности. За целта просто отново ще опитаме виното.

Винтовете не са толкова перфектни, колкото корка, но това не ги прави по- малко надеждни. Въпреки това, при нарушаване на капачката е възножно виното ви да се окисли. Вкусът на виното може да се промени, ако е било съхранявано или транспортирано на по- високи температури. При червените вина киселините и танините стават по- изразени.

СЪВЕТ 5 – НАЛИВАЙТЕ ВИНОТО СИ САМИ.

 

Да! Точно така. Възможно е сервитьорът да забрави да допълни чашата ви. В повечето случаи първото разливане се прави от сервитьора. В много ресторанти виното остава при вас на масата. Но, ако виното ви е поставено в съд, далеч от вас… сте в пълното си право да обезпокоите персонала в заведението. Това е възможно да се случи в ресторант от по- висок клас или място, където облужването е под строг етикет и не търпи компромиси.

СЪВЕТ 6 – СТАРТИРАЙТЕ С АПЕРИТИВ

 

Напитката преди храна е изключително важен елемент. Тя може да подготви небцето ви за вкусовите усещания, които предстоят. Съветваме ви, като аперитив, да поръчате добре охладена водка или джин, чаша хубаво шампанско или сухо бяло вино. Много добър вариант би било сухо фино Шери (обръщаме се към тези, които не са опитвали Шери – можете да го направите без проблем, това е едно изключително приятно питие) … Насладете се на чаша хубаво вино и оставете сладките коктейли за по-късно.

Изчитайки тази статия се надяваме да останете удовлетворени от новите знания, които получихте. Убедени сме, че вече ще излъчвате самочувствие и увереност, когато поръчвате вино в ресторант.

Следвайте тези шест съвета за избор на вино, което ще съчетаете с вкусна храна, за да си изкарате прекрасно, с или без повод.

Ако все пак решите, че имате нужда от почивка, от това някой да ви обгрижи, заповядайте в Шато Копса, където виното е изобилие, храната е прекрасна, а обслужването е изпипано до съвършенство в нашите ресторанти Ла Кав и Зеланос.

Очакваме ви!